Minh Tam Bread and Coffee – The story of “banh mi Saigon” 2


The story of “banh mi Saigon” (Saigon bread)

If you have a chance to arrive Saigon, don’t forget to try “bánh mì Saigon” (/ˈbæn ˌmiː/), a special type of sandwiches and breads in Saigon. People believed that by the time the bread, or baguette for more specifically, was brought to Saigon by the French, then, it was improved and developed to be more suitable with the busy life in Saigon. As the most popular fast food, the French baguette became shorter and bigger in the body, so that it can be easier to take-away and fulfill with sliced pork, pork sausage, pâté, soy sauce or the special sauce of each store and vegetable… By that way, together with the development of Saigon, “banh mi Saigon” now can be found everywhere and has becomes a specialty of Saigon street food culture. Moreover, like “ao dai”, the term “banh mi” was added to the Oxford English Dictionary in 2011.

French Baguette vs "Banh mi Saigon"

French Baguette vs “Banh mi Saigon”

Bread and coffee

For a long time, people got used to enjoying this special type of bread as a fast food, which can be bought from a roadside stall or a bakery and taken-away. Nowadays, “banh mi Saigon” has its new approach to diners, bread and coffee. Bread and coffee has become a new trend that is strongly responded by the youth in Saigon, those years. As a contrast to the Saigon’s busy life, the youth, today, love to have a peaceful place, where they can sit down and enjoy their time with friend. However, except coffee and other drinks, they also need something available to satisfy their stomachs. And the Saigon bread seems to be the most suitable thing for them. By that way, many “bread and coffee” stores are now opened in Saigon and Minh Tam Bread and Coffee as a perfect example for this kind of business.

Minh Tam Bread & Coffee_1

Special bread at Minh Tam

Located at 235, Tran Binh Trong Street, District 5, Saigon (HCMC), Minh Tam Bread and Coffee has its advantage on the location (near Hochiminh City University of Pedagogical). As the great combination among foods, drinks and atmosphere, this coffee shop is much different from the others in this city. If you sit there, enjoy your cup, and surf the web hour by hour, this store’s diverse menu with bread and other fast food are available for you with the best price. Moreover, there are also lots of special drinks, such as: soda – syrup with crystal jelly, chocolate drinks, tea and milk tea, fresh fruit juice and smoothies… with the very “soft” price from 17,000 vnd to 28,000 vnd.

Minh Tam Bread & Coffee_7

Easy to find it on map

Minh Tam Bread & Coffee_2

Diverse and dual language menu

The greatest thing I found from this café should be their design. This place is not really wise in area but I can feel absolutely free and comfortable for every second there. The youthful design from color to structure brought me back to my childhood, and the highlight of this café would be their walls. These walls designed in timeline structure, with full of images and notes of customers makes this café as a place to keep all the memories of everyone who has ever been there. All of these special things, with tender lights and symphonic music will give you a great feeling as a space of the past…

Minh Tam Bread & Coffee_3

Peaceful place at Minh Tam Cafe

Minh Tam Bread & Coffee_4

“The wall of memories”

Minh Tam Bread & Coffee_5

“Follow me” wall

Minh Tam Bread & Coffee_6

Back to the childhood with comics

Minh Tam Bread & Coffee_6

Therefore, when you come there, don’t forget to write something on this wall and then try to find it the next time you come back. It can be a great experience.

Hours         6:00 to 22:00 (Monday to Sunday)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

2 thoughts on “Minh Tam Bread and Coffee – The story of “banh mi Saigon”

 • PlvQ

  Câu chuyện “ Bánh mì Saigon”

  Nếu bạn có cơ hội đến thăm Saigon, đừng quên thử “ bánh mì Saigon” một loại sandwich và bánh mì riêng của Saigon. Người ta tin rằng khi bánh mì hoặc đặc biệt là bánh mì ba-gét được mang đến Saigon bởi người Pháp, nó đã được nâng cấp và phát triển cho thích hợp với nhịp sống bận rộn tại Saigon. Là một món ăn phổ biến nhất, bánh mì ba-gét Pháp trở nên ngắn hơn và dầy hơn, vì thế nó có thể dễ mang đi hơn với đầy đủ vài lát thịt heo, nước sốt, pate, nước tương hoặc những nước sốt riêng tùy vào nơi bán và rau, v.v… Bằng cách đó, cùng với sự phát triển của Saigon, “bánh mì Saigon” có thể tìm thấy mọi nơi và trở thành một đặc sản thức ăn đường phố của Saigon. Hơn nữa, giống “áo dài”, từ “ bánh mì” đã được them vào tự điển tiếng Anh của Oxford từ năm 2011.

  Bánh mì và Café

  Từ lâu, người ta đã quen với việc thưởng thức loại đặc sản này như một kiểu thức ăn nhanh mà có thể mua ở vỉa hè hoặc tiêm bánh và mang đi. Ngày nay, “bánh mì Saigon” có cách mới để tiếp cận người dung, bánh mì và café. Bánh mì và café đã trở thành một xu hướng mới được đáp ứng nồng nhiệt từ giới trẻ ở Saigon trong những năm gần đây. Tương phản với nhịp sống hiện đại của Saigon, giới trẻ ngày nay thích được có một nơi yên bình, nơi mà họ có thể ngồi và tận hưởng thời gian với bạn bè. Tuy nhiên, ngoại trừ café và thức uống khác, họ cũng cần cái gì đó khỏa lấp bao tử họ. Và Bánh Mì Saigon dường như là điều thích hợp nhất cho họ. Bằng cách đó, nhiều cửa hàng “bánh mì và café” được mở khắp nơi ở Saigon và Minh Tâm – Bánh Mì và Café là một ví dụ hoàn hảo cho mô hình kinh doanh này.

  Tọa lạc tại 235 Trần Bình Trọng Quận 5 Saiigon (Tp.HCM), Minh Tâm – Bánh Mì và Café có vị trí đắc địa – gần Đại Học Sư Phạm Tp HCM. Là mộ sự kết hợp tuyệt vời giữa thức ăn, thức uống và khung cảnh, quán café rất khác so với bao cái khác ở thành phố. Nếu bạn ngồi đây, thưởng thức ly của mình , lướt web từ giờ này sang giờ khác, thực đơn đa dạng của quán với bánh mì và những thức ăn nhanh khác luôn sẵn sàng cho bạn với mức giá hợp lý nhất. Hơn nữa, quán cũng có rất nhiều loại thức uống đặc biệt như là sođa sirô với thạch, thức uống sô-cô-la, trà và trà sữa, trái cây tươi và sinh tố… với giá rất “mềm” từ 17.000VND đến 28.000VND

  Điều tuyệt vời nhất mà tôi tìm thấy ở quán café này chính là thiết kế của quán. Nơi này không thực sự rộng rãi nhưng tôi thật sự cảm thấy tự do và thoải mái cho từng giây tôi ở đây. thiết kế trẻ trung từ màu sắc đến bố cục đã mang tôi về những ký ức tuổi thơ và điểm nhấn là những bức tường. Những bức tường này được thiết kế theo bố cục thời gian với nhiều hình ảnh và ghi chú của thực khách, làm cho nơi này là nơi lưu giữ toàn bộ những kỷ niệm của mọi người, những người từng đến đây. Tất cả những điều đặc biệt này với ánh sáng và âm nhạc giao hưởng nhẹ nhàng sẽ mang cho bạn một cảm giác tuyệt vời của một không gian hoài niệm…

  Do vậy, khi bạn đến đây, đừng quên viết điều gì đó trên bức tường này và thử tìm nó khi bạn quay lại. Đó sẽ là một trải nghiệm tuyệt vời.

  • Ivan Parker Post author

   Hello my friend,

   Thank you very much for translating my post into Vietnamese. I noted that you have really cared about this post, that is great, perhaps you would like to write for us in the future? That would be great!